Σαντορίνη
Το νησί Σαντορίνη ή Θήρα ανήκει στο νησιωτικό σύπλεγμα των Κυκλάδων, στο νότιο Αιγαίο πέλαγος. Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά με έκταση που φτάνει τα 75,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της, που είναι τα νεότερα ηφαίστεια της Ελλάδας και από τα πιο ενεργά της Ευρώπης. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται σαν ενεργό ηφαίστειο.
Η Μινωική έκρηξη που έγινε στο νησί αυτό το 1613 π.Χ. είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της καλντέρας της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού και έδωσε στο αρχικά στρογγυλό νησί την ημικυκλική και πεταλοειδή μορφή του. Η όψη της από τη πλευρά του ηφαιστείου παρουσιάζεται βραχώδης και απόκρυμνη σε αντίθεση με την ομαλότητα του εδάφους της στο υπόλοιπό της.
Το κλίμα είναι υγρό αλλά υγιείνο ενώ το έδαφος είναι κατά το πλείστον ελαφρόπετρα ιδανική για καλλιέργεια.
Το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Σαντορίνης είναι το κρασί, καθώς τα αμπέλια του νησιού ευνοούνται από το ηφαιστειογενές έδαφος σε συνδυασμό με τις λιγοστές βροχές, αλλά και τους ανέμους που επικρατούν στο νησί. Τα κυριότερα είδη είναι το νυχτέρι και το φημισμένο Βινσάντο (Vino Santo) που χρησιμοποιείται από την καθολική εκκλησία ως Θεία Κοινωνία. Στα προιόντα τοπικής παραγωγής ανήκουν επίσης τα ντοματάκια (ντομάτες σε μέγεθος κερασιού), η φάβα και τα κατσούνια (είδος αγγουριού). Τοπικά εδέσματα είναι τα μελιτίνια σαντορίνης και οι ντοματοκεφτέδες.
Στο νησί τηρούνται όλα τα ήθη και τα έθιμα των παραδοσιακών γάμων, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος, ανάβονται τενεκεδάκια με πετρέλαιο στα σημεία από όπου θα περάσει ο επιτάφιος, με αποτέλεσμα ένα απίστευτα φαντασμαγορικό θέαμα γεμάτο κατάνυξη.